Insanity .::. Trapped within the lines of your mind...

Temat: Jagodzianki
Jagodzianki Właśnie teraz są w lasach i na bazarach. Jagody – zwane gdzieniegdzie w Polsce 'borówkami'. Bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze świeżych jagód są niezwykle smakowite. Składniki: - 3 szklanki mąki - niepełna szklanka cukru - cukier waniliowy - szklanka mleka - 5 dag drożdży - 4 jaja - pół kostki masła - ok. pół kilograma jagód - cukier puder - żółtko jednego jajka Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zalać ciepłym mlekiem i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (15 minut). 2. W tym czasie całe jajka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. 3. Połączyć utarte jajka z zaczynem oraz resztą mąki. Wyrabiać ciasto, dodając na końcu, stopniowo, rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Proces wyrabiania można uznać za zakończony, gdy ciasto 'odchodzi' od ręki. 4. Odstawić do wyrośnięcia. 5. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki. Spłaszczyć je trochę, na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Zlepić brzegi. 6. Każdą jagodziankę posmarować żółtkiem, rozmąconym z odrobiną mleka. 7. Jagodzianki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 25 –...
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=2095



Temat: Jagodzianki
JAGODZIANKI Ciasto drożdżowe: 1/2 szkl. mleka 1/3 szkl. wody 125g masla 2 zoltka 1 cale jajko 1/2 szkl. cukru 1 lyzeczka soli 1 lyzka miodu 4 - 4,5 szkl. mąki (w zależności od tego ile "wypije" mąka) 1 i 1/2 do 2 łyżeczek drożdży suszonych ok. 2 szkl. jagód cukier do smaku ok. 1/4 kostki masła - do posmarowania bułeczek z wierzchu ... suchymi. Wlac płyn maślano- mleczny i jajka do mąki. Wyrobić ciasto, ąż będzie gładkie, lśniące i elastyczne . Zostawić do wyrośniecia na ok. 1 godzinę ( ma podwoić objetość ). Wyłożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę, uformować rękoma wałek i pokroić na równe plasterki. Każdy plasterek lekko rozciągnąć formując placuszek. Kłaść łyżkę jagód zmieszanych z cukrem i dobrze zalepiać, kształtując lekko spłaszczone kule....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12596


Temat: Jagodzianki
Ja jagodzianki jak i inne bułeczki drożdżowe robię głównie ze swojego przepisu na drożdżowe z olejem, jakoś tak już się przyzwyczaiłam, ale to nie istotne, bo pewnie każdy ma swoje ulubione ciasto, natomiast ze swoich doświadczeń jagodziankowych polecam jagody wymieszać z mąką ale kartoflaną ( ze zwykłą nie próbowałam, ale z kartoflaną wychodzi taki fajny kisielek, sok nie wycieka, ciasto nie nasiąka i nie robi się glinowate) no i zawsze na placuszek ciasta przed uformowaniem daję łyżeczkę cukru i sporo jagód, czasem ledwo mogę zakleić bo lubię jak nadzienie jest słodko kwaśne, nie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=14983


Temat: Bułeczki z nadzieniem.
Czas na kolejny prosty i pyszny przepis. Aha - nie wiem dlaczego, ale bułeczki robię zazwyczaj zimą . Potrzebne składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 1 kostka margaryny (Kasia) lub kostka masła olejek zapachowy (nie daję) szczypta soli 50 g drożdży mokrych (ostatnio daję wyłącznie suszone ) 1/2 szklanki mleka jako nadzienie - świeże lub mrożone jagody lub dżem, jeśli ktoś lubi dodatkowo niewielka ilość maku do przybrania Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku. Margarynę zetrzeć na tarce do miski. Mąkę wymieszać z resztą składników i całość wyrobić. Gdyby ciasto kleiło się do rąk - podsypać mąką. Wstawić zawiniętą w folię kulę ciasta do zamrażalnika na ok 1h (uwaga: czas może byc krótszy - po prostu pierwszy raz trzeba pilnowac, aby ciasto nam nie skamienialo, a kolejnym razem już będzie wiadomo jak mocno zamrażarka mrozi). Formujemy bułeczki (kulki) zamykając w środku nadzienie (jeśli są to mrożone jagody - musimy odczekać aż puszczą sok). Wierzch bułeczek smarujemy esencją z herbaty (ew. posypujemy makiem). Wstawiamy do gorącego piekarnika (ok. 180 st. ). Pieczemy ok. 40 min. Bułeczki lubią na blasze urosnąc i się połączyć. Mi osobiście...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=15265


Temat: Drożdżówki z serem
takie bułeczki po prostu nadziewane.Wyszły cudne i pyszne, posypane po wierzchu kruszonką. Szkoda, że nie miałam aparatu, bo aż w samozachwyt wpadłam
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=4247


Temat: Zaniedbuję dzieci?!!!
ciasto jabłkami a potem je skrecać zeby strucla wyszła , poskładać i pochować wyschnięte pranie, kolejne, jeszcze brudne, posegregować, zamieść i umyć schody. Nie narzekały, kurde, nawet zadowolone były
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=19453


Temat: Fanklub Nataly Nowa, lepsza Natka - prześliczna i gładka!
Rogaliki wyglądają (ły?) ślicznie i smakowicie. Mamę naciągnęłam na bułeczki drożdżowe z jagodami :glodny: Ja zaraz zrobię sobie jajecznice ... może że szczypiorkiem pomidorkiem boczusiem i serkiem - ale nie chce...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=149016


Temat: Wasza Kuchnia
JA uwielbiam te bułeczki tylko zawsze robię je z bitą śmietaną:))) Składniki 10 dag drożdży 1 litr mleka mąka (ok 2 kg) 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 3 jajka Dodatkowo jabłka i cynamon jagody marmolada (dowolna) [ Dodano: 2009-11-25, 12:50 ]
Źródło: forum.eversun.com.pl/viewtopic.php?t=1051


Temat: Przepis na bułki ???
Po długich poszukiwaniach znalazłam : (funkcja "Szukaj pożyteczna jak zwykle ) surowce: mieszanka do chlebka ryżowego Celiko, przepis z książki kucharskiej na bułeczki drożdżowe (oczywiście uwzględniajac fakt, że w mieszance są już niektóre składniki z przepisu książkowego), procedura dostosowana do wymogów maszyny (Clatronic), czyli najpierw roztopione masło potem płyny na końcu mieszanka. Program "ciasto" 1,5 godz. Potem w łapki i bułeczki nadziane keczupem, jagodami lub innym dżemem. Po wyrośnięciu (ca 20 minut po ulepieniu) na 20-25 minut do piekarnika. Jak wariant z keczupem to na wierzch starty żółty ser... http://forum.celiakia.pl/...=bu%B3ki+keczup Może to chodzi...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=916


Temat: Nasze polskie Smaki
Zreszta moja przyjaciolka, jak byla u mnie, to probowala zrobic rogaliki drozdzowe i niespecjalnie jej wyszly, a w Polsce wychodza jej przepyszne ....
Źródło: hiszpania.org.es/forum/viewtopic.php?t=1801


Temat: Jagodzianki
juz daje, juz daje... trzeba miec: -make - 5 szklanek - jajka - sztuk 3 - drozdze - pół kostki - mleko - 1 szklanke - wode mineralną gazowaną - tak ... przygotowane tak: mleko z cukrem zagrzac tak troche, zeby zimne nie było, rozrobic w tym drozdze i poczekac az zaczna pracowac" - i to da mąki. Poczekac chwile az zacznia te drozdze rosnac. Tak gdzies ze 4-5 minut. W tzw. Miedzyczasie przygotowac jaja - wbic do garnka, postawic na ogniu i trzepiac widelcem, zagrzac je. TYLKO ZEBY SIE NIE SCIEŁY!!!. Jak drozdze zaczna rosnac wlac rozbełtane jajka, oliwe i wode mineralna. I wyrabiac. Tak gdzies ze 3 minuty, az ciasto bedzie w miare gładkie i zacznie odchodzic od reki. Jak nie bedzie chciało odchodzic to NIE DODAWAC MAKI, tylko OLIWE(!). Niewiele. Jak sie wyrobi mozna poczekac az podrosnie ale niekoniecznie. Ja wole robic z podrosnietego. I urywac se po kawałku ciasta i faszerowac jagodami ... nie wiem ile ale jakos tak po równo - zagniesc. Znaczy tej maki pewnie wiecej niz reszty bo ma sie kruszyc. Tym posypac bułki. To pisałam ja, Jagna, ktora na poznanskie...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12596


Temat: Jagodzianki
włożyć do niego z powrotem ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok jedną do półtorej godziny. Musi porządnie wyrosnąć. Potem wyłożyć je na stolnicę, odrywać po kawałeczku i robić dłońmi placuszki. Na każdym placuszku układać jagody wymieszane z cukrem i kiślem (to, aby nie wypływały w czasie piecznenia). Zalepiać porządnie, układać na blasze i do pieca. Piec aż będą miały złoty kolor, ... Generalnie rzecz biorąc i tak cukru musi być dużo więcej, a płynów malutko inaczej lukier będzie spływał z bułeczek (ma być gęsty, bardzo). No i rozpustę czas zacząć! Na odchudzanie przyjdzie...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12596


Temat: Domowe pieczywa
Hmmmm, co prawda miało być tutaj o chlebkach, ale poniewż nasze cudowne maszyny są wszechstronne a ja wykorzystuję swoją również do samego wyrabiania ciasta, to podzielę się dobrym przepisem na bułeczki maślane z nadzieniem wszelakim: jagody z cukrem, twarożek, konfitury lub co kto lubi. BUŁKI MAŚLANE Z NADZIENIEM 4,5 -5 szklanek mąki tortowej 2 żółtka 1 białko 1/2 kostki rozpuszczonego masła (+ ewentualnie jeszcze 1/2 kostki do smarowania bułek) 1 łyżka oleju 1 i 1/2 małej miarki drożdży cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru (lub cukru pudru) 1 szkl. letniego mleka Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Wlać do maszyny i zostawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut. Następnie wlać mleko, żółtka i białko, rozpuszczone masło, łyżkę oleju. Wsypać wszystkie pozostałe suche składniki. I nastawić maszynę na cykl samego wyrabiania. Ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie mokre. Przy zbyt klejącym ciężko będzie nadziewać bułeczki, bo będą się lepiły do rąk. Najlepiej jak złapiemy ciasto dwoma palcami, a ono bez problemu samo odejdzie nam od skóry. Pozostawić do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta, formować w dłoniach kulkę, rozpłaszczyć ją na niezbyt gruby placek. Nakładać przygotowany farsz lub konfiturę. Zaklejać, tworząc zgrabne kuleczki. Układać na blasze wysmarowanej masłem. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut do rośnięcia. Od góry posmarować bułki pędzlem maczanym w rozpuszczonym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12120


Temat: Na jagody!
Pojawiły się już w lasach i przy drogach Pewnie i czas na specjały z nimi Bułeczki z jagodami 1 kg mąki tortowej, 1 szkl. mleka, 2/3 paczki drożdży, 2/3 kostki masła, zapach waniliowy, 2 kiśle, 1 kg jagód, 2 łyżeczki cukru (do zaczynu), 1/2 szkl. cukru (do jagód). Do garnka wsypać ok kilograma mąki tortowej. Zrobić wgłębienie. W garnuszku zagrzać szklankę mleka, dodać ok 2/3 paczuszki drożdży, 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Rozczyn wlać do zagłębienia mąki, lekko wymieszać z odrobinką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1/2 godziny. ... niego żółtka, lekko wymieszać (ręką oczywiście), potem dodać białka, też wymieszać, na końcu masełko. Wyrabiać, w razie konieczności dodać mąkę. Ale uwaga: ciasto nie musi odchodzić od ręki, wręcz odwrotnie - ono musi być bardzo mięciutkie, pulchne. To warunek. Wysypać garnek mąką i włożyć do niego z powrotem ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok jedną do półtorej godziny. Musi porządnie wyrosnąć. Potem wyłożyć je na stolnicę, odrywać po kawałeczku i robić dłońmi placuszki. Na każdym placuszku układać jagody wymieszane z cukrem i kiślem (to, aby nie wypływały w czasie piecznenia). Zalepiać porządnie, układać na blasze(można posmarować jajkiem) i do pieca. Piec aż będą miały złoty kolor, w temp. ok 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto migdałowe z jagodami 25 dag świeżych lub mrożonych jagód ciasto: po 25 dag masła, mąki i mielonych migdałów 15 dag cukru jajo szczypta mielonych goździków łyżeczka cynamonu zalewa: 3 jaja po 100 ml jogurtu i śmietanki 2,5 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę lub dużą formę do tart wysmarowaną masłem. Jagody umyć, osączyć i ułożyć na cieście. Składniki zalewy wymieszać i wylać na jagody. Z reszty ciasta wykroić paski szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=15547


Temat: Ciasto drożdżowe na slodkie bułki
Przepisów na drożdżowe jest bardzo dużo. Ostatnio wypróbowałam kilka nowych, mi większość bardzo smakowała. Przyznam się szczerze, że dla mnie drożdżowe to drożdżowe, jak wyrosło to jest pyszne... Niestety nie dla mojej mamy. Ostatnio stwierdziła, ze to drożdżówki które robię są obrzydliwe i one nie będzie tego jadła. Powiedziała też ''kiedyś robiłaś takie dobre ciasto...". No więc otworzyłam mój zeszyt, i czytam, co w tym starym przepisie takiego wyjątkowego. Nie wiem. Jeśli ktoś uzna, że zaśmiecam tym przepisem forum (ze względu na ilość przepisów na drożdżowe) śmiało usuwać, nie obrażę się Jednak jeśli ktoś podobnie jak moja mama nie doszukał się jeszcze doskonałości w swoich wypiekach na bazie drożdży - warto spróbować. Z tego ciasta najczęściej robiłam bułki nadziewane serem i jagodami. Ale zdarzały ... lukrem 1 kg mąki 70 g drożdży 500 ml mleka 100 g masła (lub margaryny, z masłem lepsze) 200 g cukru 3 jajka szczypta soli (ważne) Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką ... Odstawić na 2-3 h. co godzinę ciasto uderzyć pięścią i złożyć (rzadko to robię). Uformować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 30 min w temp 220 st...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31239


Temat: Jagodzianki
Kliknij, aby zobaczyć załącznik Kliknij, aby zobaczyć załącznik Kolejna moja propozycja na sezon jagodowy Jagodzianki (12 szt.) Ciasto * 500g mąki pszennej typ 450-500 * 15g świeżych drożdży * 200ml ciepłego mleka * 80g cukru * 70g miękkiego masła * szczypta soli * 1 jajko i 1 żółtko (roztrzepane, odłożyć 3 łyżki) Jagodowe nadzienie * 300g jagód * 5-6 łyżek cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej Drożdże rozczynić w mleku z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać zaczyn i jajka. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dodając masło. Ciasto przykryć i odstawić na 40-50 minut do podwojenia objętości. Składniki nadzienia wymieszać (lepiej żeby jagody były odrobinę zbyt słodkie, ponieważ podczas pieczenia ... na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykryć natłuszczoną folią na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec ok. 20 minut w...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28636


Temat: Jagodzianki
JAGODZIANKI wersja maszynowa Kliknij, aby zobaczyć załącznik Mieszkam we Wloszech, gdzie jagody bywaja w sklepie / przynajmniej tu, gdzie mieszkam / 2 razy w roku: na Wielkanoc i Boze Narodzenie. Nareszcie odkrylam dlaczego: sluza do ozdoby swiatecznego stolu. Te jagodzianki zrobilam / pierwsze w zyciu / przed Wielkanoca 2006. W ostatnio Wigilie znow udalo mi sie kupic jagody, ale na razie leza w zamrazalniku / jak tu piec jagodzianki w Wigilie? /. Ciasto zrobione wg tego przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18066 Nadzienie i pieczenie z przepisu na jagodzianki z Kuchni 8/2000. Ptzy okazji podam tamten przepis: Jagodzianki by Kuchnia 8/2000 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 2 lyzki cukru 4 lyzki roztopionego masla 1 jajko 40 g drozdzy szczypta soli 300 g jagod 4 lyzki cukru cukier puder do posypania - make przesiac do miski - drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem, po wyrosnięciu wlac do maki - dodac reszte skladnikow, wyrobic ciasto, przykryc sciereczka i pozostawic na 30 minut - jagody oplukac, osaczyc i wymieszac z cukrem - ciasto podzielic na 16 czesci, nadziac jagodami i uformowac podluzne buleczki - odstawic na 20 minut do wyrosniecia...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=18234


Temat: Bułki nadziewane, na krupczatce
To ciasto drożdżowe na krupczatce, super sprawdza się nie tylko do placka ale i bułeczki są równie wyśmienite. Pulchne i delikatne. Już wyobrażam je sobie z jagodami
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28623


Temat: Jagodzianki
Przepis już kilkakrotnie przeze mnie wykorzystywany , znalazłam go na blogu Edysi . W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek . Składniki : ciasto : * 500 g mąki pszennej * 2 jajka * pół szklanki cukru pudru * 1 czubata łyżka masła lub margaryny * 50 g drożdży * 1 szklanka mleka * szczypta soli * od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego nadzienie : * 250 g jagód * 1 czubata łyżka bułki tartej * 3 łyżki cukru kryształu * 1 duże opakowanie cukru waniliowego do posmarowania : * 1 jajko + odrobina mleka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia ... aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia . Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym . Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] . Wersja maszynowa : Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej . Ciasto na bułeczki jest dość...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27124


Temat: Alergia bezmleczna-podstawy
... konserwanty - kupne ciasta zawierające mleko, cukierki, chipsy, paluszki - miód naturalny i sztuczny - pieczywo drożdżowe, miodowe, chleb wileński - masło śmietankowe, margaryna - kisiele, galaretki, desery z paczki - soja, olej sojowy - rumianek granulowany, koperek...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=827